Çikolata Bozulur Mu? Ne Zaman Bozulur? Saklama Koşulları, Raf Ömrü ve Süresi

Çikolata; kakao, süt ve şeker ile elde edilen lezzetli bir abur cubur besini olup çerez ve meyve parçacıkları ile zenginleştirilebilir. Besin değeri yüksek ve tok tutucu özelliğe sahip olan çikolata çok tüketildiğinde diş çürümelerine neden olur. Çikolatanın ana maddesi kakaonun içerisinde bulunan bileşenlerin, vücut içerisinde yer alan mutluluk hormonu seratonin hareketini aktifleştirir. Bitter, sütlü ve beyaz olmak üzere üç çeşit çikolata üretimi yapılır.

Çikolata Bozulur Mu?

Her besin gibi çikolata da işlenmiş ürün gurubunda yer aldığı için belli bir raf ömrü ve iyi saklama koşulları sağlanmadığı zaman bozulur. Her çikolata ürünün üzerinde üretim, tüketim ve saklama koşulları yer alır. Bu koşullar dışında kalan çikolata bozulur ve tüketilmesine devam edilmesi durumunda besin zehirlenmesi, ishal, kusma, mide bulantısı gibi insana olumsuz yönde etki eder. Bir çikolatanın bozulduğunu kokusu değişmiş ise acımtrak bir tat bırakıyor ise, çikolatanın üzeri beyaz bir tabaka ile kaplanmış ise bu çikolatanın bozulduğunun işareti olmaktadır ve tüketilmemelidir.

Ne Zaman Bozulur?

Bir çikolatanın saklanma koşullarında dikkat edilecek durumlar havadaki nem ve sıcaklık değeridir. Stoklanacak ya da saklanacak çikolatanın bulunduğu ortamda nem oranı % 50’nin altında olması gerekir. Hava sıcaklığının da 22 °C’nin altında olmalıdır. Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur.

Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur.

Saklama Koşulları

Çikolatayı en ideal saklama derecesi 16 °C’lik ortamda mümkündür.

Çikolata saklanırken nem oranına dikkat edilmeli ve güneş ışınlarının etkisi altında olmamalıdır.

Çikolata üretim, dağıtım ve tüketim aşamasında Dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Lezzetli bir çikolata için üretim aşamasında hijyen, üretimdeki alanın nem dengesi ve üretim aşamasında ihtiyaç duyulan sıcaklığa dikkat edilmelidir.
  • Çikolata nakledilecek aşamaya geldiğinde soğuk hava zincirine uyumlu araçlar ile nakledilmelidir. İzole edilmiş araçlar ile veya 20 °C’nin altında soğukluk sağlanan araçlar ile nakledilmelidir.
  • Marketlerde raflara dizilecek çikolataların güneş ışığına maruz kalmayacak iç kısımlarda raflanmasına dikkat edilmesi gerekir.

Raf Ömrü ve Süresi

Her yaştan insanın sevdiği çikolatanın raf ömrü ve süresi bu şekilde olmalıdır.

Bitter, sütlü veya beyaz çikolataların (sıvı yada katı olmaları) raf ömürleri de farklı olmaktadır. O yüzden bu çikolatalar raflanırken ayrı ayrı raflanmalıdır.

Sıvı çikolataların ortalama raf ömrü bir haftadır.

Sıcaklığın 35 derece üstünde olması durumunda raflarda depolanan katı çikolataların hepsi azami 1 ay süre raflarda kalmalıdır.

Depolarda bekletilecek çikolataların alan sıcaklığı azami 18 °C olmalıdır.

Bitter çikolata raf ömrü 2 yıl, sütlü ve beyaz çikolata 1,5 yıl tüketime göre üretilir ve bu üretimden tüketime olan süreçler son kullanım miadı olur.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir