Çikolata Neden Bozulur? Çikolatanın Bozulduğunu Nasıl Anlarız? Bozuk Çikolata Nasıl Anlaşılır?

Çikolata çok eski dönemlerden beri, insanların çok miktarda tükettiği ve nerede ise tatlılarda vazgeçilmez hale gelen bir besin maddesidir. Çikolata özellikle stresi azaltıp, mutluluk verdiğinden ve tam bir enerji kaynağı olduğundan dolayı da çok fazla tercih edilmektedir. Gerçek çikolatalar, yüzde yüz kakaodan oluşmaktadır. Aynı zamanda pahalı bir gıda olan çikolataların bozulması ile ilgili, internet ortamında sürekli sorular sorulmakta ve nedenleri araştırılmaktadır.

Çikolata Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Çikolatalar kakaodan üretildiği için ve özellikle kakao yağının özelliğinden dolayı, çikolataların saklanma koşulları önem arz etmektedir. Özellikle çocuklu ailelerin sıkça tükettiği çikolataların, bozulmaması ve çocuklara sağlıklı olarak verilmesi için bazı saklama koşullarına riayet edilmesi gerekmektedir. Çikolataların muhafazasında en önemli husus ise, ani değişen sıcaklıklar olmaktadır. Çünkü kakao yağı bu sıcaklık değişimlerinden çok fazla etkilenmektedir. Çikolatanın muhafaza edilmesinde, dört ana kural bulunmaktadır, bunlar şu şekildedir;

  1. Çikolatalar normal olarak 16 ile 20 derece arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir
  2. Direkt güneş ışığı almayan, kuru veya çok düşük nemli ortamlarda bulunmalıdır. Bunu sağlamak için özel ambalajlarında muhafaza edilmeli, bir kısmı kullanılmış ise vakumlu ve ışık geçirmeyen paketlerde korunmalıdır.
  3. Çikolatalar, kokuları çok çabuk emdiğinden, kokusuz ortamlarda saklanmalıdır
  4. Buzdolaplarına konularak muhafaza edilmemelidir. buzluk kısımlarında dondurulmuş çikolatalar ise oda sıcaklığına kadar bekletildikten sonra tüketilmelidir.

Çikolata Neden Bozulur? Çikolatanın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Çikolataların bozulmasının en önemli iki nedenini sıcak ve nem oluşturmaktadır. Nem ve ısı değişiklikleri, çikolatanın imal edildiği kakao yağı ve şekerin üzerinde bozulmalar meydana getirmektedir. Bu nedenlerden dolayı da çikolataların tadında değişimler olmakta, çoğu zamanda acımsı bir tat oluşmaktadır. Her gıda maddesinin olduğu gibi, çikolataların da bir miadı olmaktadır ve üzerinde yazılan son kullanma tarihinden sonra tüketilmemelidir.

Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır. Çikolatalar bulunduğu ortamda bulunan diğer gıdaların kokusunu emdiğinden, bazen sadece koku değişikliğinden bozulduğuna karar verilemez. Bu nedenle tadındaki değişiklik en belirleyici sebep olmaktadır.

Bozulmuş Çikolatanın Zararları Nelerdir?

Uygun olmayan saklama koşulları veya en son tüketim tarihinin geçmesinden dolayı, bozulan veya bayatlayan çikolataların kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Bu tür çikolatalar özellikle çocuklarda, çok önemli boyutlarda gıda zehirlenmelerine yol açmaktadır. Büyüklerde de gıda zehirlenmesi görülmekle beraber, yaygın olarak kusma ve ishal sorunları görünmektedir.

Diğer Hususlar

Çikolataların uygun koşullarda muhafaza edilmesinden önce, satın alınırken kontrolü önem arz etmektedir. Zarar görmüş veya yırtılmış ambalajlı olanlar ile güneş altında saklanıp eriyenler satın alınmamalıdır. Ayrıca satın alırken son tüketim tarihi kontrol edilmeli ve bu tarihe en uzun süresi olan ürünler tercih edilmelidir. Markası bilinmeyen çikolatalar da, sırf daha ucuz diye alınmamalıdır.

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir